Als leerkracht sta je altijd ‘aan’. Jouw gemoedstoestand is bepalend voor het verloop van de dag. Jouw humeur heeft opvallend vaak een weerslag op de sfeer in de groep. Best een grote verantwoordelijkheid. Fijn voor de kinderen, als er dus een blije, tevreden en ontspannen leerkracht voor de groep staat.

Dat dit in de praktijk soms best een uitdaging is om dagelijks het stralende middelpunt te zijn, kun je je misschien wel voorstellen. Slecht geslapen, ruzie met het kopieerapparaat, druk met rapporten of commissies of gewoon zo’n dag waarbij niets vanzelf gaat. Toch zijn er ‘trucjes’ die mij helpen om zo vaak mogelijk wel die blije, tevreden en ontspannen leerkracht te zijn. Wat je geeft, krijg je namelijk terug.

  • Een opgeruimd bureau aan het eind van de dag voelt heerlijk. Ik zorg ervoor dat het kopieerwerk voor de volgende dag is gedaan en dat de schriften zijn nagekeken en uitgedeeld. Zo kan ik ’s ochtends ontspannen met een kopje koffie wakker worden (duidelijk geen ochtendmens!) en is er tijd en ruimte voor ad-hoc zaken, zonder dat dit mijn dag in de war schopt.
  • Werk is werk. Thuis is thuis. Dat betekent dat ik mijn laptop op school laat. Ik heb echt de avonden en weekenden nodig om op te laden, ‘grote-mensen-dingen’ te doen en mij op andere gebieden te vermaken. Dat betekent niet dat ik mijn werk niet leuk vindt. Het zorgt er gewoon voor dat ik als leerkracht het leukst ben.
  • Vertel regelmatig over jezelf. Geef de kinderen de ruimte om jou ook écht te leren kennen. Vertel dat je blij bent met je nieuwe schoenen, vertel over je partner, iets waar je naar uitkijkt of een grappige gebeurtenis. Leuk als ze dan ook vragen: “En jij juf, wat heb jij gedaan dit weekend?” Reken maar eens uit hoeveel tijd je wekelijks met elkaar doorbrengt, dan is het toch fijn dat ze ook echt weten wie hun juf of meester is. Pas je op met het delen van frustraties of onzekerheden…?

Ondanks deze ‘trucjes’, is het heus niet altijd feest in de klas van juf Renske. Want reken maar dat er ook weleens van die ‘blegh-dagen’ tussen zitten.

Gelukkig heb ik het niet-wetenschappelijke bewijs dat er na een mindere dag altijd een leuke dag volgt. Puur en alleen gebaseerd op 11 jaar onderwijs ervaring en een goed observerende partner. Dit voor het geval dat je meteen je schooltas in de wilgen slingert, na een matige-maandag of dramatische-dinsdag. Het is echt zo! Beloofd!

Het zou iets te maken kunnen hebben met een goede donderpreek en hopelijk ook met een betere voorbereiding op de volgende dag door jou als leerkracht. Want natuurlijk kan het weleens stormen, is de dag dat Rommelpiet is geweest niet je meest relaxte dag of zit je klas vol met kinderen met ‘een gebruiksaanwijzing’. Hopelijk ben je ook zo eerlijk om te reflecteren op je eigen voorbereidingen en prestaties als leerkracht en zet je je zelfs (of eigenlijk: juist!) na een ‘blegh-dag’ weer voor 100% in voor een nieuwe topdag.

Maar wel pas na een welverdiend kopje koffie!

Geef een reactie